Top 10 sportschoen merken wereldwijd!

Dit zijn de 10 bekendste en grootste sportschoen merken wereldwijd!

 

1. Nike

Nike Sportschoen meest populair wereldwijdNike is een Amerikaans sportmerk opgericht in 1964 onder de naam Blue Ribbon Sports. In 1978 veranderde het bedrijf de naam in Nike, vernoemd naar de Griekse god van de overwinning. Onder hun krachtige logo en hun alom bekende slogan “Just Do It” werden ze ’s werelds sportmerk en sportschoen nummer 1.

Hun eerste ambassadeur was Ilie Nastase, een Roemeense tennispro van de jaren 70. Het was het begin van een reeks ware atletische helden die de sportschoen droegen, zoals Michael Jordan, Ursain Bolt, maar ook een Christiano Ronaldo.

2. Adidas

Sportschoen Adidas populair tennisIn 1948 richtte Adolf Dassler het merk Adidas op in Duitsland. De echte oorsprong was zelfs al eerder gelegd, in 1924, toen de gebroeders Dassler een schoenenfabriek samen hadden, Gebruder Dassler Schuhfabrik. In 1949 gingen ze definitief uit elkaar, de broer Rudolf richtte Puma op en Adolf had toen al het merk Adidas opgezet.

Adidas is vooral te herkennen aan de drie parallel strepen, terug te vinden in het logo. Ze hebben legendarische basketballers gesponsord, zoals Pete Maravich, Kareem Abdul-Jabbar, Jerry West, James Worthy, John Havlicek en Elgin Baylor. Huidige atleten zijn grote namen als Lionel Messi, Kaka, Lucas Moura, David Beckham, Derrick Rose en Dwight Howard.

3. Reebok

Reebok populair sportschoen wereldwijd Het bedrijf Reebok is opgericht in 1895 door J.W. Foster en zijn zonen in Engeland. Het kwam voort uit de drang om een kwalitatieve ren sportschoen met spikes te fabriceren die zijn zoons zou helpen in de atlethiek. In 1958, zijn kleinzoons, Joe en Jeff, veranderde de naam in Reebok, wat weer vernoemd is naar de Afrikaans naam Reebok, een type antilope of Gazelle. Oftewel vernoemd naar een van de snelste wezens op de aarde in rennen.

Paul Fireman bracht het sportmerk in 1979 naar de Verenigde Staten nadat hij de sportschoen op een internationale beurs zag. Reebok sponsort bekende namen als Eli Manning, Phillip Rivers, Peyton Manning, Tim Lincecum en Justin Verlander. Reebok is sinds 2005 onderdeel van Adidas.

4. Puma

Sportmerk sportschoen PUMA populairPuma is opgericht in 1949 door Rudolf Dassler, zoals ook al eerder te lezen is bij Adidas. Hij begon het merk onder de naam Ruda, maar transformeerde het later naar Puma.
De broers hadden met hun schoenenfabriek een ware goudmijn, mede nadat ze Jesse Owens hadden overtuigd om hun schoenen te dragen in 1936 tijdens de Olympische Spelen in Berlijn. Maar erna begon de ellende. Ze sloten zich beide aan bij de Nazi’s. Rudolf beschuldigde zijn broer er echter van dat hij werd opgepakt door Amerikaanse soldaten. En zo werden ze elkaars rivalen. En dit ging over naar de zoons. Puma had grote namen als uithangbord, zoals Pele tijden het WK in 1970, maar ook Johan Cruyff was een grote naam van Puma.

5. Converse

Converse tennisschoen groot merkIn 1908 richtte Marquis Mills het merk Converse op onder de naam Converse Rubber Shoe Company. In 1915, begon Converse met het maken van tennisschoenen. Een mijlpaal werd bereikt toen in 1917 ene basketbal speler Charles H. Taylor het bedrijf binnenliep met het niet kunnen vinden van de juiste sportschoen.  Converse gaf hem toen de vrije hand om een nieuwe schoen te ontwikkelen. Hieruit kwam een high-end design sneaker tevoorschijn, wat een waar succes werd.

Vandaag de dag is het nog steeds een klassieker, bekend als “Chuck Taylor.” Het was de schoen waarmee basketbal speler Wilt Chamberlain 100 punten maakte in een legendarische NBA wedstrijd in 1962.

Ook de All Star is een belangrijk model geweest en nog steeds voor het succes van het merk.

Michael Jordan droeg ook Converse basketbal schoenen toen hij het winnende punt maakte in 1982 tijdens de NCAA finale. Het was de officiële schoen van de NBA voor lange tijd met legendarische basketballers als Magic Johnson, Larry Bird en Julius Erving. Helaas voor Converse was hun basketbal avontuur eindig. De laatste speler die Converse droeg was Udonis Haslem, maar hij ging in 2012 over naar Li-Ning. Nike nam het merk Converse over in 2003 voor $305 miljoen dollar.

6. New Balance

New Balance sportschoen sportmerkNew Balance is opgericht in 1906 onder de naam New Balance Arch Support Company. Anders dan bij andere merken ging het bij deze schoen niet om dure advertentie campagnes. De schoenen zijn dan ook wellicht kwalitatief het beste en duurzaamste product, doordat zij fabriceren in Amerika en Engeland. New Balance heeft geen ingewikkelde namen bedacht voor de modellen van hun sportschoen, maar maakt gebruik van nummers om verschillen in modellen aan te kunnen duiden.

7. Fila

Fila logo basketbal tennisHet Italiaanse merk Fila is opgericht in 1911. Het merk staat bekend om zijn logo en naam geschreven in slangenletters. Grote tennispro namen voor Fila waren Boris Becker en Bjorn Borg. Het bedrijf ging echter failliet in 2003. In 2007 maakte het merk echter weer een doorstart nadat Fila Korea, onderdeel van het totaal concern, alle totaal rechten overnam.

8. K-Swiss

K-swiss logo tennisschoen fashion strepenDe broers Art en Ernie Brunner uitZwitserland richtten in 1966 K-Swiss op in Los Angeles. Het was het eerste bedrijf dat tennisschoenen fabriceerde van leer. De witte streep op de wit leren sportschoen bleek een klassiek model. Zelfs zo succesvol dat Steven Nichols het bedrijf overnam in 1986. Vanuit de tennisschoenen werd de schoen verder uitgerold in de sportbranche. De populariteit werd nog verder uitgegroeid met hun “Put Your Spin on It” campagne, dat de consument in staat stelt om zelf de kleur van hun strepen te bepalen.

 

9. Asics
Asis sportschoen tennisschoen merk
Asics is een afkorting van het Latijns “anima sana in corpore sano,” wat betekent “een gezonde geest in een gezond lichaam”. Het Japanse merk is opgericht in 1949 door Panmure Co. Ltd. Zij hebben onder meer grote voetbal elftallen als ambassadeurs onder hun hoede. Voetbal clubs als  Newcastle, Sunderland, Leeds en Aston Villa dragen de sportschoen allemaal.

 

 

10. Li-Ning

Li-Ning wade sportschoen merkHet Chinese merk Li-Ning is opgericht in 1990. Het werd pas bekend nadat ze in de NBA Shaquille O’Neal wisten te contracteren in 2006. In 2012, behaalden ze hun grootste succes tot nu toe met het binnenhalen van Dwayne Wade basketbal speler van de Miami Heat.

Daarna volgde zijn teamgenoot Udonis Haslem ook vrij snel. Nog niet een onwijs bekend merk, maar van dit merk zullen we nog veel meer gaan horen in de toekomst van deze sportschoen fabrikant.

Een reactie plaatsen