Van tennisschoenen naar fashion schoen

Adidas Stan Smith tennisschoen

Van tennisschoenen naar fashion schoen
Hoe komt het toch dat vandaag de dag iedereen loopt op tennisschoenen?
Veel mensen van tegenwoordig kennen de naam Stan Smith alleen van hun Adidas schoenen. Zij weten echter niet dat er een grote tennisser schuilt achter deze schoen, tennisser Stanley Roger “Stan” Smith, ooit nummer één van de wereld!

Deze Amerikaan wist eenmaal het grandslam toernooi Wimbledon te winnen en ook de US Open. In 1971 werd Stan Smith door Adidas benaderd om zijn naam te verbinden aan tennisschoenen: de Adidas Stan Smith. Deze tennisschoenen zijn nu een epic sneaker geworden in plaats van normale tennisschoenen, terwijl deze nauwelijks is veranderd.

Commercial Adidas

Inmiddels zijn er meer dan 40 miljoen Stan Smiths over de toonbank gegaan en is het daarmee de best verkochte Adidas mode schoen aller tijden.

Aldus Stan Smith zelf
“Als tennisser speelde ik altijd heel klassiek. En simpel gezegd, recht op mijn doel af. Daar zit eigenlijk ook het succes van de tennisschoenen in: Klassiek en simpel. Het zal niet per sé mijn naam geweest zijn die de schoen groot heeft gemaakt. Het was de eerste leren tennisschoen, daarvoor tennissten we altijd op canvas tennisschoenen.

Aldus Stan Smith op Wikipedia

Stanley Roger “Stan” Smith (Pasadena (Californië)14 december 1946) is een Amerikaans oud-tennisser. Met zijn tennispartner Bob Lutz vormde hij een van de beste dubbels aller tijden. Samen wonnen ze vele belangrijke titels.

Smith was tevens een goede single-speler. Hij won onder andere eenmaal Wimbledon en eenmaal de US Open. In 1987 werd hij opgenomen in de prestigieuze Tennis Hall of Fame.

Smith werd in 1971 door Adidas benaderd om zijn naam te verbinden aan een tennisschoen: de Adidas Stan Smith. Deze tennisschoen, die nog steeds in productie is en nauwelijks veranderd is qua vormgeving, wordt niet meer gebruikt als tennisschoenen maar als sneaker.

 

Gerelateerd bericht:

Barneys New York komt met exclusieve versie van de adidas Stan Smith.

Warenhuis Barneys New York komt dit jaar met acht exclusieve sneakers en schoenen. Waaronder de luxe versie van de Stan Smith van adidas met de naam BNY Sole Serie.
zwart tennisschoenen exclusieve versie adidas Stan Smith BNYexclusieve versie tennisschoen adidas Stan Smith zwart Barneys New York

De bekende fashion tennisschoenen zijn dan uitgevoerd in zwart leer en gedeeltelijk “uitgekleed”. Zo is bijna nietmeer terug te zien dat het Adidas-jes zijn, omdat logo en andere kenmerken zijn ingeruild of verplaatst. De drie herkenbare Adidas strepen staan niet meer aan de buitenkant, maar aan de binnenkant en op de lip van de tennisschoen staat nu in het goud de naam Barneys New York. Ook de hiel is een metamorfose ondergaan. Op de achterkant ontbreekt het logo namelijk. De zool is nog wel voorzien van de naam Adidas.

Een reactie plaatsen